Vastutustundlik kalandus

Vastutustundlik kalandus

Vastutustundlikku kalamajandust ja merealade heaolu peab Arvo Kokkoneni kalatoodete hulgifirma oma tähtsaimaks väärtuseks. Arvo Kokkonen Oy esindajad külastasid MS Finlandia peal toimuvat Meremaitsed-akadeemiat, et rääkida reisijatele vastutustundlikust kalapüügist ja kalatoodetest

""Mere heaolu on meie eksistentsi eelduseks!“ kõlab moto, millel põhineb kogu meie tootmistegevus,“ võtab müügijuht Markus Hännikäinen teema kokku.

Arvo Kokkonen Oy peamisteks tegevusaladeks on kalade ja koorikloomade maaletoomine, töötlemine, vahendamine ja turundus. Ettevõtte sortiment sisaldab ligi 2000 eri toodet. Eckerö Line on teinud Arvo Kokkoneniga tihedat koostööd juba 2017. aastast alates.

Vastutustundlikkus algab reeglite seadmisest. Arvo Kokkonen osales mõni aasta tagasi toimunud WWF kampaanias „Kun suomut putosivat similtä“, mille eesmärgiks oli, et Soome turul müüdaks ainult jätkusuutlikult püütud ja kasvatatud kalatooteid. Arvo Kokkonen lõpetas heade tulemustega: nende 2000 kalatootest lausa 97 % olid jätkusuutlikult püütud või kasvatatud kala- ja krevetitooted.

Eesmärgiks Läänemere päästmine

Arvo Kokkoneni merekalaspetsialist Klaus Berglundi projekt Läänemere päästmiseks ja kalastiku elavdamiseks on toonud endaga kaasa palju head. Tänu latikate eraldamisele on õnnestunud elavdada ja puhastada põhjavett ning minimeerida veeõitsengut.

„Latikad ei ole enam ohuks põhjaloomadele ega planktonitele, kelle puhul on tegemist oluliste vetikasööjatega. Kui mere põhjas vetikasööjaid ei ole, tekib seal veeõitseng, mille tagajärjel muutub vesi hapnikuvaesemaks ja merepõhi sureb välja,“ räägib merekalaspetsialist Klaus Berglund.

Berglundi meeskond avastas, et peale seda, kui karplased ja latikad veest eraldati, hakkasid põhjaloomad end hästi tundma, mille tulemusel muutus vesi kohe puhtamaks ning sinivetikal puudusid igasugused võimalused ellu jääda. Latikate asemele saabusid siiad ja lestad ning ka ahvenad tundsid end suurepäraselt.

„On ääretult kurb, et väärtuslikud kalaliigid hakkavad teatud piirkondadest kaduma. Kuigi meri on puhtam ja toitaineid on vähem, ei saa mingil põhjusel väärtuslikud kalaliigid hakkama,“ muretseb Berglund.

Väärtuslike kalaliikide vähenemisele aitavad kaasa ka muud tegurid, mille puhul inimeste osakaal on üllatavalt vähene. Hüljeste ning merekiskjate populatsioon on jõudsalt paisunud, mis mõjutab omakorda väärtuslike kalaliikide vähenemist.

Arvo Kokkosen villikalaspesialisti Klaus Berglund kertoi luennolla mm. projektista, joka tähtää Itämeren pelastamiseen ja kalakantojen elpymiseen.Arvo Kokkosen villikalaspesialisti Klaus Berglund kertoi luennolla mm. projektista, joka tähtää Itämeren pelastamiseen ja kalakantojen elpymiseen.
Arvo Kokkosen villikalaspesialisti Klaus Berglund kertoi luennolla mm. projektista, joka tähtää Itämeren pelastamiseen ja kalakantojen elpymiseen.

Söö särge ja teed keskkonnale heateo!

Igal inimesel on võimalik aidata kaasa jätkusuutlikule kalandusele, tehes õigeid tarbimis- jm valikuid. Suurimaks heateoks keskkonnale, mida üks inimene võib teha, on süüa kodumaist Läänemere kala võimalikult palju, ja eriti latikat ning särge! Tänapäeval on poodides müügil palju häid särjetooteid.

„Järgmine kord kalaleti ääres peatudes otsustage särje või säina kasuks ning soolake ja kokake neist midagi meelepärast! Kalatoitude valik on lõputu ning kokkamine on lihtne ja lõbus,“ julgustab Berglund.

Tänapäeva inimesed tahavad süüa üha tervislikumalt ja merekalade nõudlus kasvab pidevalt. Berglund on arvamusel, et arusaama kohalikust kalast tuleb muuta ning laiendada seda kuni Norra põhjapoolsete aladeni, kust saabuvad vastutustundlikult toodetud merekalad soomlaste toidulauale lausa 24 tunniga.

Berglund usub vastutustundliku kalanduse paremasse tulevikku, sest inimesed on rohkem teadlikumad ja asjadele on hakatud reageerima. Tarbimisharjumused on muutumas paremuse poole ka kohalike omavalitsuste tasandil ning paljudes koolides on asendatud näiteks välismaised saidatooted kodumaiste särgede ja latikatega.

Reisijad jäid loenguga rahule

MS Finlandia reisijad tänasid lektoreid huvitava loengu eest. „Oli nii uut kui ka juba tuttavat infot,“ räägib reisija Claudia. Esa kui kalamehe jaoks oli väärtuslike kalaliikide vähenemine tuttav mure. Eevale jäi kätte kalatöötlemise käsiraamat, millest ta lootis saada abi paljuluise kala keeruliseks puhastamiseks. Huvi äratas ka raamat kalamarjast. „Rääbisemari on küll parim, kuid külmsuitsutatud haugi mari tundub samuti proovimist väärt,“ sai Leena loengust indu.

Eckerö Line kutsub reisijaid maitsma Arvo Kokkoneni kalahõrgutisi restoranis Buffet Eckerö!

Luennolla olleet matkustajat jututtivat asiantuntijoita m/s Finlandian Nyt puhutaan ruoasta -luennolla.Luennolla olleet matkustajat jututtivat asiantuntijoita m/s Finlandian Nyt puhutaan ruoasta -luennolla.
Luennolla olleet matkustajat jututtivat asiantuntijoita m/s Finlandian Nyt puhutaan ruoasta -luennolla.