Planeedi puhtaim liha

Planeedi puhtaim liha

Atria veterinaararst Taneli Tirkkonen külastas Meremaitsed-akadeemia nime kandva loengusarja raames MS Finlandiat, kus ta rääkis, kui suur töö nende suurepäraste saavutuste taga on.

Tirkkoneni sõnul on antibiootikumivaba liha tootmine Soomes super tasemel. Teiste Euroopa Liidu sigadega võrreldes on Soome sigade elutingimused lausa suurepärased. Soomes on sigadel liikumiseks palju ruumi, nad söövad samal ajal ja nende sabakesed on ilusti terved ja alles. Saba on põrsaste heaolumõõdik: sigadel tekib kitsastes tingimustes kergesti stress, mille tagajärjel hakkavad nad üksteise sabasid näksima, mistõttu tuleb neid sabakesi kärpida. Euroopa Liidus on kehtinud juba 18 aastat direktiiv, mille järgi on sigade sabade lõikamine keelatud, kuid seda järgivad vaid Soome ja Rootsi. Atria sigalad on keskmiselt 30 % suuremad kui mujal ELs, Soomes on põrsal liikumisruumi 0,9 m2, mujal ELs 0,65 m2.

– Mitte kuskil mujal maailmas ei ole nii hästi elavaid sigu kui Soomes ja see tuleneb sellest, et me oleme pidanud tekitama neile suuremad eluruumid, paremad elutingimused, rohkem stiimuleid ning meie sead siin Soomes söövad kõik korraga, räägib Tirkkonen.

Kvaliteetliha Soome parimatest peretaludest

Atria põhimõtteks on, et kui Sa teed oma tööd nii hästi kui oskad, siis Sa julged panna oma nime ka pakendi peale ning parima kvaliteedi ja usalduse garantiiks ongi, et pakendil on tootja nimi. Tirkkonen rõhutab, et iga Atria tootmisahela lüli töötab vastutustundlikult ja tingimusteta loomade ja tarbijate heaolu nimel. Selline tootmisahel on väga pika töö tulemus. Atrias on tehtud sigade tervise ja heaolu nimel tööd aastakümneid, mistõttu on täna asjad väga hästi korraldatud.

– Riigi tasandil ei ole maailmas just palju selliseid kohti, kus oleksid asjad paremini kui meil siin Soomes, arvab Tirkkonen.

Loengusarja olid tulnud kuulama paljud inimesed eri elualadelt.

Antibiootikumivaba tootmine on vastuseks tarbijate murele

Tirkkoneni sõnul muretses tarbijauuringute põhjal ligi 70 % tarbijatest 2017. aastal rohkem või vähem antibiootikumide kasutamise pärast loomade nuumamisel. Hispaanias kasutatakse umbes 20 korda rohkem antibiootikume kui Soomes ning ligi 40 korda rohkem kui Rootsis. Itaalias on hakatud teemaga põhjalikumalt tegelema, mis näitab, et asjad on hakanud muutuma. „Mitte üheski Atria tootmisahela lülis ei kasutata ei antibiootikume ega ravimeid ei ennetavalt ega nuumamiseks. See on rangelt keelatud,“ rõhutab Tirkkonen. Loomulikult, haigeid loomi ravitakse ikka, kuid sellisel juhul ei arvestata neid antibiootikumivaba tootmise hulka.

Loengusarja olid tulnud kuulama paljud inimesed eri elualadelt.
Reisijate kommentaarid:
„Loeng oli huvitav, sain palju uusi teadmisi.“
„Olin üllatunud, kui kvaliteetne on Soome liha välismaise lihaga võrreldes.“
„Põrsa saba lõikamine kõlab julmalt, ma ei teadnudki, et see on kuidagi seotud stressiga.“
„Tean, et Soomes koheldakse loomi hästi ja hea oli sellele veel kord kinnitust saada.“